İmplant Tedavisi
Genç ya da ileri yaşlarda diş kayıpları varsa, daha güvenli gülümsemelerle birlikte daha rahat yemek ve daha düzgün konuşmak implantlarla mümkün...
Diş hekimliği teknolojisi, renk, şekil ve konumları bozulmuş olan dişlerin tedavilerini doğallıktan ödün vermeden gerçekleştirebilecek hale gelmiştir. Koruyucu hekimlik, genel sağlığın tüm dallarında olduğu gibi dişler ve çevrelerindeki dokuların bozulmalarını önlemeyi amaçlar. İyi bir ağız ve diş bakımı, düzenli hijyen, dişleri ve ağız dokularını sağlıklı tutar
Bununla beraber, çeşitli nedenlerle çürüyen, kırılan, diş eti ve kemik kaybı olan dişler zamanında veya uygun yapılmayan tedaviler sonucu kaybedilebilir.
Diş kayıpları, tek bir diş eksikliğinden, bütün dişlerin kaybedilmesine kadar olabilir. Bu kayıplar, zamanla gelişim gösteren teknik ve materyallerle giderilmiştir ve artık bilgisayar teknolojisi de bunlarla birlikte tedavileri yönlendirmektedir.
Son yüzyılın en önemli diş hekimliği buluşu implantlardır. Günümüz diş implanları felsefesi ise geçtiğimiz 50 yıla aittir. İmplantları dişsiz bölgede kemik içine yerleştirilen ve kaybedilen diş kökünün yerini tutan apareylerdir. Farklı şekillerde sunulsalar da günümüzde en çok vida şeklinde ve titanyum olanlar kullanılmaktadır. İmplant uygulamalarının söz konusu olabilmesi için, sayısı ve bölgesi ne olursa olsun diş kayıplarının bulunması gerekir.
İmplantlar her dişsizliğin çözümü müdür?
İmplantlar, genel sağlık durumu iyi veya kontrol altında olan her hastada uygulanabilir. Ancak yerleştirilecekleri kemiğin sağlıklı ve yeterli olması gereklidir. Yeterli olmayan kemik miktarı çeşitli teknik ve materyallerler uygun hale getirilebilir.
Kayıp diş sayısı az ise kemik kayıpları da az olmaktadır. Bu nedenle sorun daha çok dişlerini tamamen kaybetmiş veya kaybetmek zorunda olan hastalardadır.
Dişlerin tamamen kaybedildiği durumlarda mevcut çene kemiğinin kalite ve miktarı yerleştirilecek implant sayısını ve protez türünün belirler.
Yeterli sayıda implant (her çene için 6-8) doğal dişler gibi sabit uygulamalar izin verir
İmplant sayısı azaldıkça, protez şekli hareketli hale gelir. Bu vakalarda da implantlar birtakım hassas tutucularla ağız içinde hareketsiz hale getirilebilirler.
Tek veya birkaç diş eksikliğinde, özellikle estetik bölgede, kaybedilen diş veya dişlerin çevresindeki dişlerde herhangi bir işlem yapılmadan estetik uyugulamalar söz konusudur.
İmplantlar, kaybedilen dişin çevresindeki dişlere herhangi bir işlem yapılmadan dişsizliğin giderilmesinde, arka bölgedeki dişlerini kaybetmiş, sabit protez için destek bulunmayan durumlarda destek sağlamak için, her türlü harekette ağız içinde tutunması zorlaşmış tam protezlere destek olmak amacıyla, psikolojik ve fizyolojik nedenlerle hareketli protez kullanamayan hastalarda alternatifsiz uygulamalardır.
Günümüz sosyal insanı kaybettiğinin birebir yerine konulmasını arzuladığı için eksik dişlerin alternatifi de implantlardır. Ve öncelikle dişlerin kaybedilmemesi, elde olmayan nedenlerle kaybedilen dişlerin de implantlarla telafi edilmesi diş hekimliğinin temel tedavi prensipleri arasına girmiştir.
İmplant tedavisi ne kadar sürede tamamlanır?
Hastanın genel sağlık durumu ile birlikte dişsiz bölgedeki kemik ve dişeti yeterliliği tedavinin sürecini belirler. Hekim değerlerndirmesi ile ortalama 3-4 ay olan iyileşme sürecinin beklenmesi veya diş çekimini takiben yerleştirme ve implant yerleştirilmesinden hemen sonra üst yapılarının uygulanması şeklinde olabilir.
İmplant markası önemli midir?
Bugün dünya diş hekimliğinde, yıllar süren araştırma, geliştirme çalışmaları sonucunda kullanılan çok sayıda implant markası mevcuttur. Ülkemizde de, tüm dünyada kullanılan implant sistemleri yıllardır uygulanmaktadır. Az sayılmayacak bir süreden bu yana da kendi markalarımız üretimlerini sürdürmektedirler.
İmplantlar, canlı bir doku içine yerleştirilerek, biyolojik olarak görev yapmak üzere uygulanırlar. Bu nedenle, mutlaka klinik sonuçları alınmış ve kanıtlanmış sistemler hekim tarafından uygulanıyorsa burada düşük kalite veya kalitesizlikten söz edilemez. Ancak yasadışı ve uygun olmayan implant sistemlerinden korunmak için de öncelikle hekimin sonra hastanın, kullanılacak olan yerli veya yabancı implant sistemini, tüm dünyada standardize edilmiş kriterleri taşıyıp taşımadığı konusunda sorgulamaları gereklidir.